De Zonnewal: een leergeschiedenis

De Algemene Ledenvergadering van de Energie Coöperatie Oostwold moeten we helaas even uitstellen. Maar ondertussen hebben we wel iets leuks voor iedereen in en rond Oostwold (en ver daarbuiten).

In 2017 heeft een groep studenten Geschiedenis aan de RuG als afstudeeropdracht een leergeschiedenis van de Zonnewal geschreven.

Hoewel je bij geschiedenis misschien denkt aan Napoleon en Willem Barentsz, is een leergeschiedenis ook een facet van het vak historicus.

Mariska de Bone, Stijn van Iersel, Anke Jongste en Jan van der Meulen hebben in 2017 alle beschikbare materiaal (notulen, e-mailverkeer en dergelijke) verzameld.

Daarnaast hebben ze alle betrokkenen (ECO-leden, medewerkers en bestuurders van gemeente Leek, Rijkswaterstaat, Provincie Groningen, enz) geïnterviewd.

Geen droog verhaal

Het resultaat is een geschiedenis die niet droog verhaalt over feiten, maar leest als een roman die je meeneemt op de reis van een groep enthousiastelingen uit Oostwold die een geluidswal met zonnepanelen wilden bouwen.

Je zult lezen dat dit, ondanks de ervaring met de bouw van de Gaveborg, bepaald niet ging zonder vallen en opstaan. Er staan veel leermomenten in, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de andere betrokken partijen.

Perfect herfstachtig leesvoer voor bij de centrale verwarming met een glaasje rooibosthee dachten wij zo.

In dit nieuwsbericht hebben we al aangestipt dat het vaak lang stil is rond de Zonnewal, door de gevoelige aard van de gesprekken die er gevoerd worden.

De periode waarover De Zonnewal: een Leergeschiedenis gaat, beslaat grofweg 2013 tot 2017. Niet alleen is door het verstrijken van de tijd de informatie niet langer vertrouwelijk, maar ook hebben alle betrokkenen inmiddels, zoals dat hoort, een papieren kopie van de leergeschiedenis uitgereikt gekregen.

Een uniek inkijkje

Het document biedt een uniek inkijkje in hoe een ‘bottom up’ project werkt, waar je zoal tegenaan loopt en wat er bij komt kijken. Dit is interessant voor mensen uit Oostwold en omgeving die graag willen weten wat we precies doen (en deden).

Maar het is ook vooral om van te leren. Niet alleen lokale overheden, die regelmatig worstelen met burgerinitiatieven, maar ook voor mensen die een soortgelijk burgerinitiatief en/of coöperatie willen starten en de grootste valkuilen willen vermijden.

Veel leer- en leesplezier!

Hier downloaden:

De Zonnewal: een Leergeschiedenis (PDF, 3mb)

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Website realisatie: Bonjour Media