Persbericht: Energie Coöperatie Oostwold bouwt Zonnepark bij Oostwold

Sinds 2014 is de Energiecoöperatie Oostwold (ECO) bezig met de Zonnewal: een revolutionaire combinatie van energieopwekking, geluidsreductie, recreatie, educatie en natuurgebied. Door de omvang van dit project (een wal van 10 meter hoog en 1600 meter lang) vergen de voorbereidingen veel tijd. We zijn er bijna, maar we willen sneller. En meer. Daarom heeft de ECO het plan om ten westen van Oostwold een extra zonnepark aan te leggen.

De tijd staat niet stil en de energiebehoefte stijgt. Koken, je huis verwarmen en de auto opladen gebeurt steeds meer met elektriciteit. In de oorspronkelijke planning zou de Zonnewal bijna twee keer zoveel energie opwekken als er nodig is in Oostwold.

Maar ook in omringende dorpen is er belangstelling voor ons project, met o.a. initiatieven om collectief ‘van het gas af’ te gaan. De behoefte aan duurzame elektriciteit zal ook rondom Oostwold flink groeien. Daarbij komt dat de doelstelling van Provincie Groningen om in 2050 energieneutraal te zijn, duidelijk niet vanzelf gaat. We moeten dat met zijn allen doen. Daarom willen we zelf méér energie opwekken, dan profiteren we er ook zelf zoveel mogelijk van.

Dubbele capaciteit, dubbel gebruik

Het geval wil dat ten westen van Oostwold een gemeenteperceel ligt dat in de jaren 60 is gebruikt als vuilstort. Dit perceel zal vanwege de ondergrondse vervuiling nooit en te nimmer geschikt zijn als bijvoorbeeld bouw- of landbouwgrond. Maar relatief lichte zonnepanelen kun je er probleemloos op plaatsen. Daarom hebben we juist deze plek gekozen voor een zonnepark. Dit park zal met zijn 1,6 ha aan zonnepanelen de totale capaciteit van de Zonnewal verdubbelen (!).

Onze filosofie is en blijft dat we gaan voor een elegante integratie van energieopwekking in het landschap. Waar mogelijk moet je streven naar ‘dubbel gebruik’ (bijvoorbeeld zonnepanelen op een boerenschuur), maar als dat niet kan, moet je het zoveel mogelijk laten opgaan in de omgeving.

Zonnepark Oostwold doet dus beide: we gebruiken grond die verder nergens anders voor geschikt is èn we zorgen er met een haag van bomen en struiken voor dat het Zonnepark bijvoorbeeld vanaf de Hoofdstaat aan het zicht onttrokken wordt.

Last but not least heeft het Zonnepark de functie van ‘aanjager’ in onze doelstelling om Oostwold groener, duurzamer en stiller te maken. De doelstelling reikt dus verder dan de Zonnewal alleen. We realiseren ons goed dat het lang duurt voor er iets van de wal te zien valt. En eerlijk is eerlijk, we willen nu zelf ook wel eens iets tastbaars neerzetten. Zonnepark Oostwold geeft dus letterlijk en figuurlijk een heleboel energie!

Zonnewal gaat gewoon door

We willen benadrukken dat het Zonnepark een aanvulling is op de Zonnewal en niet een vervanging ervan. Voor de Zonnewal worden op dit moment de laatste punten en komma’s gezet. Voor het Zonnepark gaan we in elk geval nog deze maand een aanvraag indienen bij de gemeente. Als alles goed gaat kan de aanleg al in 2022 beginnen!

Tot slot: de belangrijkste pijler onder onze energiecoöperatie, dat bent u, de bewoners van Oostwold en omringende dorpen. De coöperatieve gedachte is dat je met elkaar probeert de leefomgeving een beetje mooier en duurzamer te maken. Daarom horen we heel graag uw mening, ideeën en andere input. Dat mag als reactie op dit bericht, op Facebook of als u liever mailt: project@zonnewal-oostwold.com.

Wilt u lid worden van de ECO? Dat kan! Hier leest u hoe dat werkt. Het is gratis. U bent van harte welkom. Profiteer mee!

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Website realisatie: Bonjour Media