FAQ categorie├źn Archives: Vorm en uiterlijk van de Zonnewal

Hoe ziet de wal er vanaf de noordzijde (Oostwold) uit?

Vanaf de dorpszijde zie je een semi-begroeide wal. Er komen flink wat bomen en struiken op maar hij wordt niet 100% begroeid. Het wordt geen bos. Om de Zonnewal zo goed mogelijk in de omgeving te laten opgaan, is bij de landschappelijke inpassing gekozen voor een uiterlijk dat past bij de regio. We hebben in nabijheid bijvoorbeeld bossages en houtwallen, maar geen bos. Vandaar dat we de Zonnewal dus niet beplanten met een bos.

De beplanting is over de hele lengte van 1600 meter bijna tot het laatste struikje uitgedacht, rekening houdende met aangrenzende percelen en andere omgevingsfactoren. Het ontwerp is van adviesbureau Het Noordererf in Midwolde.

Zo komt ter hoogte van de Gaveborg een stukje met fruitbomen waar gewoon allerlei fruit in het wild groeit. Aan weerszijden is de begroeiing wel vrij dicht omdat dit op die plaatsen nu ook het geval is. Zo is dus met alles rekening gehouden.

Aan de voet van de Zonnewal komt een ruiterpad (onverhard). Halverwege de Zonnewal op ca. 5 meter hoogte heeft de wal een ‘verdieping’ waarop het wandel- en fietspad wordt aangelegd. Zo heb je als wandelaar of fietser een mooi uitzicht over Oostwold en omgeving en fiets je lekker in de luwte doordat de top van de wal nog 5 meter hoger is dan waar je fietst/wandelt.

Hieronder is de beplanting in grote lijnen uitgetekend (klikbaar voor grote versie).

0

Hoe ziet de wal er vanaf de zuidzijde (A7) uit?

Vanaf de snelweg, of vanaf de overkant van de snelweg, zie je een met gras begroeide wal, met aan de voet ervan wilde bloemen (voor de bijen, de bijensnelweg). Vrij ver aan de bovenkant zie je de zonnepanelen liggen. Dit wordt een strak, aaneengesloten geheel. De hoek (helling) van de panelen en de materialen zijn zodanig gekozen dat deze geen schitteringen opleveren. Verder zie je aan de bovenkant van de wal wat toppen van bomen en struiken uitsteken.

Het hek wat bovenop de wal komt (zodat onbevoegden niet bij de zonnepanelen kunnen komen), is niet zichtbaar, hiervoor is het ver genoeg naar het noorden geplaatst zodat je het door de kijkhoek niet kunt zien vanaf de zuidzijde.

0

Waar komt de Zonnewal precies?

De Zonnewal wordt een ‘dijk’ met meerdere verdiepingen. Op het hoogste punt is hij zo’n 10 meter hoog. Hij komt tussen de Munnikevaart en het viaduct over de A7 richting Lettelbert. Dit is een stuk van ongeveer 1600 meter lang. Hij komt zo dicht mogelijk langs de snelweg, voor zover dit kan omdat Rijkswaterstaat daar o.a. nog een strook moet houden met een onderhoudspad.

0

Website realisatie: Bonjour Media