Vanaf de dorpszijde zie je een semi-begroeide wal. Er komen flink wat bomen en struiken op maar hij wordt niet 100% begroeid. Het wordt geen bos. Om de Zonnewal zo goed mogelijk in de omgeving te laten opgaan, is bij de landschappelijke inpassing gekozen voor een uiterlijk dat past bij de regio. We hebben in nabijheid bijvoorbeeld bossages en houtwallen, maar geen bos. Vandaar dat we de Zonnewal dus niet beplanten met een bos.
De beplanting is over de hele lengte van 1600 meter bijna tot het laatste struikje uitgedacht, rekening houdende met aangrenzende percelen en andere omgevingsfactoren. Het ontwerp is van adviesbureau Het Noordererf in Midwolde.
Zo komt ter hoogte van de Gaveborg een stukje met fruitbomen waar gewoon allerlei fruit in het wild groeit. Aan weerszijden is de begroeiing wel vrij dicht omdat dit op die plaatsen nu ook het geval is. Zo is dus met alles rekening gehouden.
Aan de voet van de Zonnewal komt een ruiterpad (onverhard). Halverwege de Zonnewal op ca. 5 meter hoogte heeft de wal een ‘verdieping’ waarop het wandel- en fietspad wordt aangelegd. Zo heb je als wandelaar of fietser een mooi uitzicht over Oostwold en omgeving en fiets je lekker in de luwte doordat de top van de wal nog 5 meter hoger is dan waar je fietst/wandelt.
Hieronder is de beplanting in grote lijnen uitgetekend (klikbaar voor grote versie).