Details uitwerken!

Een hele leuke, nieuwe fase is aangebroken voor de Zonnewal!

Donderdag hadden we meerdere meetings achter elkaar, waaronder een video call met Waterschap Noorderzijlvest. We komen nu toe aan zaken als: welk slootje komt waar? Waar komen duikers onder de Zonnewal om sloten met elkaar te verbinden? Dat we ons eindelijk over de kleine details kunnen buigen, geeft veel energie!

0

Excursie voor “Oostvolt”

Vorige week zijn we op excursie geweest! In Ambt Delden (Twente) hebben ze een soortgelijk zonnepark aangelegd, ook op een voormalige vuilstortplaats.

Om het wiel niet opnieuw uit te hoeven vinden, hebben we daar samen met onze bodemdeskundige John goed gekeken naar de ondergrond. De bouw van ons zonnepark “Oostvolt” start komend najaar!

0

Nieuwe bouwer voor de Zonnewal

We hebben nieuws! De laatste paar ledenvergaderingen hintten we er al op, maar we kunnen nu eindelijk 100% duidelijkheid geven.  We werken niet langer samen met DBG als bouwer van onze Zonnewal, maar we hebben een nieuwe partner!

Omdat de belangen voor alle partijen groot waren, moesten we dit eerst uiteraard netjes oplossen. Daardoor is er rond de Zonnewal een tijd lang weinig tot geen nieuws geweest. Maar vorige week is met de nodige handtekeningen het ene boek gesloten en een ander boek geopend.

Met trots kunnen we dan ook melden dat we in de firma Plegt Vos een nieuwe partner hebben gevonden. Zij zien in de Zonnewal een mooi project met geweldige PR en wij waarderen hun expertise, transparantie en can-do-mentaliteit.

Vorige week hebben we met hen een gedetailleerde planning besproken. Het meeste voorbereidende werk is gedaan, maar er is nog wel werk aan de winkel. Sommige onderzoeken moeten worden geüpdate, de overeenkomsten met de landeigenaren moeten worden omgezet in koopovereenkomsten etcetera. Als dat klaar is, begint het meeste tijdrovende deel en dat is wachten op een beslissing over de definitieve vergunningaanvraag.

De planning voor de Zonnewal

In het verleden hebben we vaker jaartallen, of zelfs concrete data genoemd waarop wij verwachtten dat de feitelijke werkzaamheden zouden starten. We hebben nu ook een datum voor de bril, maar houden het vooralsnog even op “2023”. Later dit jaar kunnen we hier iets specifieker over zijn.

Voor nu zijn we vooral heel blij dat er echt schot in zit, dat we weer open en transparant kunnen zijn naar het dorp maar vooral dat we de toekomst zeer zonnig tegemoet zien!

Alvast een fijne zomervakantie gewenst,

Namens Energie Coöperatie Oostwold,

Jannie, Kees, Geartsje, Arnaud, Sip, Helga en Lukas.

0

Midwolde, Oostwold & Lettelbert slepen felbegeerde “aardgasvrij” subsidie in de wacht

Langs deze weg willen wij als EnergieCoöperatie Oostwold de projectgroep “MOL” (Midwolde, Oostwold, Lettelbert) hartelijk feliciteren met het in de wacht slepen van de miljoenensubsidie!

Hiermee kunnen onze dorpen een proeftuin worden om van het gas af te komen. ECO kan hier met het Zonnepark “Oostvolt” en de toekomstige Zonnewal een grote rol in spelen en maakte daarom deel uit van deze projectgroep.

“Van het gas af” is makkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijk speelt de consument hierin de belangrijkste rol. Wie door de aardbevingen in Oost-Groningen nog niet overtuigd was van de noodzaak, zal door recente energieprijzen en het conflict aan de oostgrens van Europa toch zeker inzien dat we hier ècht op in moeten zetten.

Met een “proeftuin” doen burgers en overheid ervaring op met het aardgasvrij maken van woningen in diverse soorten woonomgevingen. En met de forse subsidie wordt het voor inwoners van zo’n proeftuin extra aantrekkelijk om de overstap te maken.

Op korte termijn zal de projectgroep hier zelf meer over bekend maken! Waar kleine dorpen groot in kunnen zijn!

Meer: RTVnoord

YES! De SDE++ subsdie is toegekend!

Vandaag hebben we heel goed nieuws gehad, dat we graag met jullie delen!!
De toekenning voor de SDE++ subsidie voor de aanleg van zonnepanelen op Zonnepark “Oostvolt” is binnen. De vergunning hadden we al, dit was de volgende stap die we nodig hadden om het park te realiseren. Machtig mooi nieuws voor ons. Deze subsidie garandeert gedurende een aantal jaren een minimale prijs die je krijgt voor de opbrengst. Dit maakt het krijgen van een financiering voor het project weer makkelijker. Dat we deze subsidie zouden krijgen was geen uitgemaakte zaak, omdat veel partijen in dezelfde vijver vissen. Dit betekent dat we verder kunnen gaan met de uitwerking voor de aanleg.
We hopen verder op heel korte termijn ook meer nieuws te brengen over de Zonnewal, ook hier zit schot in. Ook willen we in ieder geval voor de zomer nog een bijeenkomst houden om de plannen te ontvouwen en te bespreken! Tot snel!

Yes! Zonnepark Oostwold goedgekeurd door Gemeenteraad

Op 29 september heeft de Gemeenteraad van Westerkwartier zoals verwacht definitief goedkeuring gegeven aan de bouw van Zonnepark Oostwold! Dit nieuwe zonnepark wordt 1,1ha groot en komt op de voormalige vuilstort ten westen van het dorp. De panelen worden aan het zicht onttrokken door een bosrand en het groen dat verwijderd wordt, zal in drievoud worden herplant op de Zonnewal.

We zijn uiteraard bijzonder blij dat de gemeente vierkant achter het plan staat en staan dan ook te popelen om aan de slag te gaan. Hoe verder? Nu de goedkeuring er is, gaan we deze maand een aanvraag doen voor de SDE++ subsidie. Deze subsidie garandeert gedurende een aantal jaren een minimale prijs die je krijgt voor de opbrengst. Dit maakt het krijgen van een financiering voor het project weer makkelijker. Het duurt echter wel even: de toekenning zal plaatsvinden in het voorjaar van 2022. Maar kort daarna verwachten we concreet te gaan bouwen!

Dit zijstapje staat los van de Zonnewal, ook hier blijven we aan werken. Meer informatie, ook over lid worden van Energie Coöperatie Oostwold, vind je op www.zonnewal-oostwold.com!

Overleg proeftuin “MOL dorpen” hervat

Gisteren was er weer een overleg tussen o.a. vertegenwoordigers van Midwolde, Oostwold, Lettelbert, ECO en de gemeente Westerkwartier over de “MOL Proeftuin”. MOL staat voor Midwolde, Oostwold en Lettelbert. Gezamenlijk willen wij, in samenwerking met de gemeente en het bedrijf Procap, een nieuwe gooi doen naar de proeftuin-subsidie die de Rijksoverheid beschikbaar stelt aan dorpen en wijken die aardgasvrij willen worden.

De overheid wil van het gas af. Omdat we minder gas kunnen oppompen uit Groningen natuurlijk, maar ook om CO2 uitstoot te beperken. Een derde maar minstens zo belangrijke beweegreden, die vaak vergeten wordt, is dat je ook niet afhankelijk wil zijn van gaslevering uit het buitenland, met name Rusland, dat zich de laatste jaren manifesteert als een bijzonder humeurige en onberekenbare buurman.

Lees Verder →

Grote opkomst bij 5e ALV van ECO

Gisteravond was de 5e Algemene Ledenvergadering van EnergieCoöperatie Oostwold. De opkomst was groot, uiteraard geprikkeld door nieuwsgierigheid naar onze plannen rond Zonnepark Oostwold. We hebben de leden uitgebreid bijgepraat. Daarnaast was het vooral heel fijn om elkaar weer eens fysiek te ontmoeten, zoveel mogelijk op anderhalve meter, maar het voelt toch weer als vanouds.

De avond had dus een feestelijk tintje, met als stralend middelpunt een maquette annex taart gemaakt door Helga!

Zonnepark Oostwold: een hamerstuk

Wat een mooie woorden van de diverse raadsfracties. Aan de Gemeenteraad Westerkwartier werd gevraagd om een “verklaring van geen bezwaar” zodat het College van B&W de vergunning kan afgeven. Velen noemden het een ‘hamerstuk’, oftewel iets wat op de Raadsvergadering (30 juni) zonder stemming of debat direct kan worden aangenomen.
 
Wil je het terugkijken? Onderstaande link begin precies op het agendapunt “Zonnepark Oostwold”.

Website realisatie: Bonjour Media