FAQ

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen en natuurlijk de bijbehorende antwoorden.

Heb je een vraag en wordt deze hier niet beantwoord?

Neem gerust contact op.

Vorm en uiterlijk van de Zonnewal

Vanaf de dorpszijde zie je een semi-begroeide wal. Er komen flink wat bomen en struiken op maar hij wordt niet 100% begroeid. Het wordt geen bos. Om de Zonnewal zo goed mogelijk in de omgeving te laten opgaan, is bij de landschappelijke inpassing gekozen voor een uiterlijk dat past bij de regio. We hebben in nabijheid bijvoorbeeld bossages en houtwallen, maar geen bos. Vandaar dat we de Zonnewal dus niet beplanten met een bos.

De beplanting is over de hele lengte van 1600 meter bijna tot het laatste struikje uitgedacht, rekening houdende met aangrenzende percelen en andere omgevingsfactoren. Het ontwerp is van adviesbureau Het Noordererf in Midwolde.

Zo komt ter hoogte van de Gaveborg een stukje met fruitbomen waar gewoon allerlei fruit in het wild groeit. Aan weerszijden is de begroeiing wel vrij dicht omdat dit op die plaatsen nu ook het geval is. Zo is dus met alles rekening gehouden.

Aan de voet van de Zonnewal komt een ruiterpad (onverhard). Halverwege de Zonnewal op ca. 5 meter hoogte heeft de wal een ‘verdieping’ waarop het wandel- en fietspad wordt aangelegd. Zo heb je als wandelaar of fietser een mooi uitzicht over Oostwold en omgeving en fiets je lekker in de luwte doordat de top van de wal nog 5 meter hoger is dan waar je fietst/wandelt.

Hieronder is de beplanting in grote lijnen uitgetekend (klikbaar voor grote versie).

Vanaf de snelweg, of vanaf de overkant van de snelweg, zie je een met gras begroeide wal, met aan de voet ervan wilde bloemen (voor de bijen, de bijensnelweg). Vrij ver aan de bovenkant zie je de zonnepanelen liggen. Dit wordt een strak, aaneengesloten geheel. De hoek (helling) van de panelen en de materialen zijn zodanig gekozen dat deze geen schitteringen opleveren. Verder zie je aan de bovenkant van de wal wat toppen van bomen en struiken uitsteken.

Het hek wat bovenop de wal komt (zodat onbevoegden niet bij de zonnepanelen kunnen komen), is niet zichtbaar, hiervoor is het ver genoeg naar het noorden geplaatst zodat je het door de kijkhoek niet kunt zien vanaf de zuidzijde.

De Zonnewal wordt een ‘dijk’ met meerdere verdiepingen. Op het hoogste punt is hij zo’n 10 meter hoog. Hij komt tussen de Munnikevaart en het viaduct over de A7 richting Lettelbert. Dit is een stuk van ongeveer 1600 meter lang. Hij komt zo dicht mogelijk langs de snelweg, voor zover dit kan omdat Rijkswaterstaat daar o.a. nog een strook moet houden met een onderhoudspad.

Effecten van de Zonnewal

Aan de voet van de Zonnewal, aan de dorpszijde, komt een onverhard ruiterpad. We hebben in Oostwold meerdere hippische centra, bedrijven en organisaties die zich bezighouden met paarden en paardensport. Die moeten nu veelal gebruik maken van de Hoofdstraat, met de daarbij behorende nadelen (lawaai, drukte, onveiligheid).

Het ruiterpad aan de voet van de Zonnewal is een mooi recreatief stuk voor de paarden en de ruiters. Veilig en ook onverhard, dus wel zo prettig voor de paardenhoeven.

 

 

Behalve een wandel- en ruiterpad, komt er over de Zonnewal ook een fietspad. De totale hoogte van de wal wordt ongeveer 10 meter; halverwege komt aan de dorpszijde een ‘verdieping’ op circa 5 meter hoogte. Hier worden het wandel- en fietspad op aangelegd. Zo heb je een mooi uitzicht over het dorp en de omgeving. Daarnaast is het een stuk veiliger om hier te fietsen dan over de druk bereden Hoofdstraat.

We maken ons er sterk voor om de geplande Fietsroute Plus traject Leek-Groningen van de Provincie Groningen, aan te leggen over de Zonnewal. Als dit doorgaat, wordt het fietspad over de Zonnewal een tweebaans fietspad wat vrijwel ononderbroken van de rand van Leek tot de rand van Groningen voert, over de Zonnewal, met voorrang op autoverkeer. Superveilig dus, en perfect te combineren met de Zonnewal.

Want fietsen in de luwte van de Zonnewal, met een mooi uitzicht, zonder herrie en fijnstof van de snelweg, wie wil dat nou niet?

Daarnaast zal het een grote meerwaarde zijn voor het dorp Oostwold qua veiligheid en bereikbaarheid voor scholieren, forensen, mensen die De Gaveborg willen bezoeken, enz. enz.

Oostwold kent een leuke wandelroute via de Kerkeweg, Hoendiep Zuidzijde, Lettelberterdijk, ’t Mienscheer en dan, onvermijdelijk, de Hoofdstraat. Dit laatste stuk moet je nu dus over een autoweg lopen. Als de Zonnewal er is, kun je over het wandelpad van de Zonnewal lopen, wat een stuk veiliger is.

Zo kun je lekker wandelen, met de hond lopen of hardlopen langs een leuke, landelijke en veilige route.

(Plaatje is klikbaar)

Dat is niet te voorspellen, maar het ligt voor de hand dat een huis in Oostwold in elk geval niet minder waard zal worden.

Als je je koophuis wilt verkopen dan is het natuurlijk fantastisch dat er een geluidswal ligt, zodat nieuwe bewoners minder geluidsoverlast zullen ervaren. Ze kunnen in het nieuwe gebied ook wandelen, fietsen of paardrijden. Of natuurlijk lid worden van ECO om elektriciteit af te nemen van de Zonnewal. Het zal zeker geen negatief effect hebben op de waarde van je huis.

Maar je kunt je natuurlijk ook afvragen waarom je eigenlijk nog weg wilt? 🙂

Wat het effect is op de huurprijzen is natuurlijk ook niet te voorspellen, dat is aan de woningcorporatie.

Het effect op de geluidsoverlast van de snelweg A7 is uitgebreid gemeten en berekend door een gerenommeerd ingenieursbureau. Hieruit blijkt dat de te verwachten reductie zo’n 10 dB is. Dit betekent, onder gemiddelde omstandigheden, een halvering van het geluid.

Het is lastig om je voor te stellen wat een ‘halvering van geluid’ betekent. Het ingenieursbureau duidt het dan ook aan als een ‘forse reductie’.

De plaatjes hieronder zijn klikbaar om de grote versie te zien.

Huidige geluidscontouren

Current measurements

Geluidscontouren met Zonnewal

Projected values

Bouw van de Zonnewal

We zijn al sinds begin 2014 bezig met dit project. Wat begon als een idee aan de keukentafel groeide uit tot een concept en uiteindelijk een 100% doordacht ontwerp. De Zonnewal is een omvangrijk project, zowel qua dimensies (een gebied van 7 hectare, een wal van 1600 meter lang) als qua aantal ‘stakeholders’. Er zijn veel partijen bij betrokken: gemeente, provincie, landeigenaren, het waterschap, Rijkswaterstaat, de walbouwer en diverse andere organisaties en personen.

Niet elke partij heeft een pasklaar antwoord op een groep burgers die met een idee aankomt. Dit vereist veel en langdurig praten, daarbij zijn we vrijwilligers en moet dit tijdens vrije uren, avonden en snipperdagen. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren steeds nieuwe inzichten opgedaan, zowel door ons als door onze gesprekspartners. Maar uiteindelijk kunnen we met trots melden dat de conceptfase in mei 2018 is afgerond en het plan is ingediend voor goedkeuring!

 

Er wordt op de plek waar de Zonnewal komt, een laag van een halve meter afgegraven en opzij gelegd. Dan wordt er een grote hoeveelheid grond gestort. Deze is afkomstig van bouwprojecten in de regio. Mogelijk zal dit grond zijn van het Ringweg-zuid project in Groningen.

Deze grond heet, formeel, licht verontreinigde grond. Dit is de lichtste gradatie van verontreiniging (je hebt ook nog matig en sterk verontreinigde grond). Dit betekent in feite ‘net niet helemaal schoon’. Het is dus niet zo dat de grond radioactief is of iets dergelijks, maar het mag gewoon niet worden verplaatst als zijnde 100% schone grond, want dat is het strikt genomen niet.

Het levert dus geen enkel gevaar op voor flora en fauna. Bovendien komt de opzij gelegde laag grond (50 cm) er als deklaag weer overheen.

 

Naar verwachting ongeveer een jaar. Daarna moet de wal enige tijd ‘zetten’ voordat de zonnepanelen er op kunnen worden geïnstalleerd.

Dit proberen we natuurlijk zoveel mogelijk te beperken. In het meest ideale scenario krijgen de vrachtauto’s die de aarde komen brengen een eigen, tijdelijke afslag op de A7. Hierdoor komen ze niet eens het dorp in. Dit is niet te garanderen, maar wel het scenario waar we momenteel op inzetten.

Mocht dit niet lukken, dan zullen we natuurlijk in samenwerking met de walbouwer al het nodige doen qua routes en tijden om overlast te beperken.

Financiële aspecten

We hebben op dit moment niet een panklare formule voor investeerders, maar we gaan over dit soort ideeën graag om tafel om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Neem gerust contact op.

De Zonnewal betaalt zichzelf. Voor het afnemen van de grond krijgt de coöperatie een vergoeding. Hiervan wordt de aanleg bekostigd, de aankoop van gronden en andere zaken behalve de dingen die te maken hebben met de zonnepanelen.

Daar bovenop, letterlijk en figuurlijk, zit een businesscase voor de zonnepanelen-installatie die qua opzet niet zoveel verschilt van andere zonneparken.

Het Zonnewal-project kan dus ‘zijn eigen broek ophouden’. Om opstartkosten te kunnen betalen, hebben we enkele subsidies toegekend gekregen. Deze worden gebruikt voor onderzoeken, rapportages, aanvragen, dorpsbijeenkomsten, PR materiaal en dergelijke.

Lid worden van Energie Coöperatie Oostwold

De Energie Coöperatie Oostwold is een coöperatie waarvan de Zonnewal een (eerste) project is. De energie komt via energiemaatschappij Energie Vanons. Dus ook zonder de Zonnewal heb je gewoon energie. Dat is nu zo, nu er (nog) geen Zonnewal is.

En dat blijft ook zo, in het geval dat de Zonnewal, om wat voor reden dan ook, niet doorgaat.

Ja dat kan, zowel particuliere als zakelijke aansluitingen kunnen overstappen en lid worden van ECO.

Je kunt binnen enkele minuten vrijblijvend kijken wat je bij ECO zou betalen als je zou overstappen. Klik hier om naar de aanmeldpagina te gaan.

Houd je meest recente jaarnota van je huidige aanbieder bij de hand.

Na het invullen van postcode, huisnummer en een controlegetal komt je verbruik, zoals bij de netbeheerder bekend is, automatisch tevoorschijn.

Je ziet dan ook meteen wat je bij ECO zou betalen.

  • Ben je bij ECO goedkoper uit? Stap dan direct over. Het hele overstapproces duurt vijf minuten. Waar wacht je op? 🙂
  • Ben je duurder uit? Bekijk dan het verschil op jaarbasis. Is dat een klein bedrag? Stap dan ook direct over. 🙂 Voor het kleine verschil steun je een lokaal initiatief in je dorp, krijg je 100% groene stroom, een geluidswal die je achtertuin mooi stil maakt en een natuurgebied waar je kunt wandelen, fietsen en paardrijden… En je krijgt mooie voordelen doordat de winst van ECO terugvloeit naar de leden (uitleg hier). Wat wil je nog meer?

Niets. Je wordt gratis lid door over te stappen naar de ECO als energie-aanbieder. Behalve je energie-rekening betaal je dus niets extra’s.

Sterker nog: je krijgt dingen terug. Natuurlijk in de vorm van een mooie Zonnewal, groene energie, minder herrie en fijnstof, een mooie wandelroute, fietsroute en ruiterroute. Maar omdat de ECO een coöperatie is, heeft zij geen winstoogmerk en gaat de winst in allerlei vormen terug naar de leden van ECO (uitleg hier).

 

Energie Coöperatie Oostwold werkt samen met Energie Vanons. Dit is in feite gewoon een energiemaatschappij, net als Essent, Neon, Eon enz. Het verschil is dat de energie bij Energie Vanons niet uit grote, vervuilende centrales komt, maar uit lokale bronnen op het gebied van o.a. wind en zon, zoals de Zonnewal dus.

Daarnaast zijn Energie Vanons en Energie Coöperatie Oostwold dus coöperaties, zonder winstoogmerk. Dat is het ook het hele principe van een coöperatie. Na betaling van kosten, onderhoud en dergelijke, is de resterende winst bestemd voor de leden van de coöperatie.

De winst die gemaakt wordt met de energieproductie van de Zonnewal, vloeit dus terug naar de ECO-leden in de vorm van voordelen en/of verdere verduurzaming, waarmee je dus  kunt besparen op je energierekening. Dit kan een gezamenlijke inkoopactie zijn, een gratis energiescan, korting op diverse zaken, etc.

Niet alleen kun je dus meeprofiteren van de gemaakte winst, maar je kunt hier ook over meebeslissen. Als ECO-lid heb je stemrecht en kun je ideeën aandragen, meedenken en meebeslissen over alles wat de ECO doet. Dat begint nu met de Zonnewal, maar daarmee begint ons avontuur pas.

Doe mee aan dit avontuur en meld je vandaag nog aan als lid!

Ja, natuurlijk! De voordelen die leden genieten (een deel van de opbrengsten vloeit terug naar de leden in de vorm van diverse voordelen, uitleg hier) gelden voor ECO-leden in Oostwold, maar net zo goed voor een ECO-lid in Lettelbert, Leek, Utrecht of Maastricht.

Als je

  • geen contract hebt met je energie-aanbieder en je hebt nooit iets getekend;
  • of je bent gewoon al jarenlang klant zonder er ooit naar omgekeken te hebben;

…dan kun je gewoon overstappen naar ECO. Geen enkel probleem.

Als je een meerjarig contract hebt afgesloten bij je huidige energie-aanbieder, dan kun je óók overstappen, maar tijdens de overstap kun je aangeven dat je je nieuwe contract later wilt laten ingaan. Je kunt een datum kiezen. Hier kies je dan een datum die één dag na afloop van je huidige energie-contract ligt. Ook dan stap je op de gekozen datum automatisch probleemloos over.

Als je een meerjarig contract hebt afgesloten, dan kan het zelfs lonend zijn om over te stappen en de boete voor lief te nemen. Het kan heel goed zo zijn dat je besparing bij ECO groter is dan de hoogte van de boete! Om te kijken wat voor jou het gunstigste is kun je kijken op deze pagina. Hier kun je je huidige verbruik invullen en binnen enkele minuten zien wat je bij ECO zou betalen.

Tevreden? Dan kun je je op dezelfde pagina direct aanmelden als lid, het duurt nog geen vijf minuten.

Als je lid wordt van ECO neem je energie af bij Energie Vanons. Deze maatschappij is de overkoepelende organisatie voor ECO en soortgelijke lokale energie-coöperaties. Zij verzorgen de daadwerkelijke levering, facturatie en dergelijke.

Energie Vanons is gewoon een energiemaatschappij, net als Essent, Neon, Eon en alle andere. Het verschil is dat de energie bij Energie Vanons niet uit grote, vervuilende centrales komt, maar uit lokale bronnen op het gebied van o.a. wind en zon, zoals de Zonnewal dus.

Omdat Energie Vanons gewoon een aanbieder is in de energiemarkt, zijn de prijzen ook gewoon op een marktconform niveau. Het is dus niet duurder. Sterker nog, je kunt ook gewoon goedkoper uit zijn door over te stappen. Zeker als je in het verleden nog nooit bent overgestapt en een oud (duur) contract hebt bij je huidige aanbieder, dan loont het ZEKER om over te stappen!

Mocht je in het verleden een keer zijn overgestapt naar de op dat moment aller- allergoedkoopste aanbieder in de markt, dan ga je misschien iets meer betalen. Maar dan nog: het verschil zal niet groot zijn en je ondersteunt hiermee wel een prachtig lokaal initiatief in je eigen dorp.

Daarbij komt dat de baten van onze energiecentrale (de Zonnewal) niet naar de Lamborghini van de grootaandeelhouder gaat, maar terug naar de leden – naar JOU dus. De winst wordt aangewend voor verdere verduurzaming en besparing bij de leden.

Klink goed? Klik dan hier om je aan te melden.

Ja natuurlijk! Dit wordt vaak gevraagd. We weten niet precies waar het idee vandaan komt dat zonnepanelen op je eigen dak ervoor zouden zorgen dat je geen energie kunt afnemen van de Energie Coöperatie Oostwold.

Maar het zit elkaar natuurlijk totaal niet in de weg!

Zoals je met je zonnepanelen nu energie teruglevert aan je huidige aanbieder, zal je dat bij de ECO ook gewoon kunnen blijven doen. Je produceert met je eigen zonnepanelen gewoon korting op je energierekening (saldering), ongeacht bij welke aanbieder je zit.

Samenwerken

We dragen het onderwijs een warm hart toe, dus als je thesis / scriptie gaat over een onderwerp dat raakvlakken heeft met de Zonnewal, energietransitie, burgerinitiatieven of andere aanverwante zaken, dan kunnen we elkaar vast helpen. Neem gerust contact op.

Natuurlijk. We delen graag onze kennis en ervaringen, dus neem gerust contact op.

Website realisatie: Bonjour Media