Overleg proeftuin “MOL dorpen” hervat

Gisteren was er weer een overleg tussen o.a. vertegenwoordigers van Midwolde, Oostwold, Lettelbert, ECO en de gemeente Westerkwartier over de “MOL Proeftuin”. MOL staat voor Midwolde, Oostwold en Lettelbert. Gezamenlijk willen wij, in samenwerking met de gemeente en het bedrijf Procap, een nieuwe gooi doen naar de proeftuin-subsidie die de Rijksoverheid beschikbaar stelt aan dorpen en wijken die aardgasvrij willen worden.

De overheid wil van het gas af. Omdat we minder gas kunnen oppompen uit Groningen natuurlijk, maar ook om CO2 uitstoot te beperken. Een derde maar minstens zo belangrijke beweegreden, die vaak vergeten wordt, is dat je ook niet afhankelijk wil zijn van gaslevering uit het buitenland, met name Rusland, dat zich de laatste jaren manifesteert als een bijzonder humeurige en onberekenbare buurman.

De overheid hoopt met enkele tientallen “proeftuinen” door heel Nederland ervaring op te doen met het aardgasvrij maken van verschillende soorten woningen en wijken. Om hier aan mee te doen dient zo’n wijk een projectplan te schrijven waarin gedetailleerd uiteen wordt gezet hoe zij dit aan willen pakken.

Gemeente Westerkwartier heeft aan de tweede ronde meegedaan en hierbij de drie lintdorpen Midwolde, Oostwold en Lettelbert aangewezen als “wijk”. In februari 2020 zijn hierover ook informatieavonden georganiseerd in de Gaveborg en in Gasterij Inkies. Helaas is het in 2020 niet gelukt de subsidie in de wacht te slepen. Wel hebben we waardevolle input gekregen die veel moed geeft om aan de derde ronde mee te doen.

ECO kan aan het plan een bijdrage leveren doordat we al in de eerste helft van 2022 gaan beginnen met de aanleg van Zonnepark Oostwold. Dit park komt met 1,1 hectare aan zonnepanelen qua capaciteit bovenop de later te realiseren Zonnewal (eveneens met ca. 1 hectare aan panelen). Het Zonnepark levert al ruim voldoende elektriciteit om alle drie de dorpen het licht te laten branden, maar bij grootschalige installatie van warmtepompen en dergelijke, zal de Zonnewal t.z.t. ook in de toegenomen energiebehoefte kunnen voorzien.

Al met al een heel interessant project. Als het lukt de subsidie binnen te hengelen dan is dit voor bewoners die dit willen, een zeer aangename financiƫle prikkel om hun huis te verduurzamen. En daar gaan we voor!

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Website realisatie: Bonjour Media