FAQ categorieƫn Archives: Effecten van de Zonnewal

Welke ruiterroute komt er?

Aan de voet van de Zonnewal, aan de dorpszijde, komt een onverhard ruiterpad. We hebben in Oostwold meerdere hippische centra, bedrijven en organisaties die zich bezighouden met paarden en paardensport. Die moeten nu veelal gebruik maken van de Hoofdstraat, met de daarbij behorende nadelen (lawaai, drukte, onveiligheid).

Het ruiterpad aan de voet van de Zonnewal is een mooi recreatief stuk voor de paarden en de ruiters. Veilig en ook onverhard, dus wel zo prettig voor de paardenhoeven.

 

 

0

Welke fietsroute komt er? En hoe zit dat met Fietsroute Plus?

Behalve een wandel- en ruiterpad, komt er over de Zonnewal ook een fietspad. De totale hoogte van de wal wordt ongeveer 10 meter; halverwege komt aan de dorpszijde een ‘verdieping’ op circa 5 meter hoogte. Hier worden het wandel- en fietspad op aangelegd. Zo heb je een mooi uitzicht over het dorp en de omgeving. Daarnaast is het een stuk veiliger om hier te fietsen dan over de druk bereden Hoofdstraat.

We maken ons er sterk voor om de geplande Fietsroute Plus traject Leek-Groningen van de Provincie Groningen, aan te leggen over de Zonnewal. Als dit doorgaat, wordt het fietspad over de Zonnewal een tweebaans fietspad wat vrijwel ononderbroken van de rand van Leek tot de rand van Groningen voert, over de Zonnewal, met voorrang op autoverkeer. Superveilig dus, en perfect te combineren met de Zonnewal.

Want fietsen in de luwte van de Zonnewal, met een mooi uitzicht, zonder herrie en fijnstof van de snelweg, wie wil dat nou niet?

Daarnaast zal het een grote meerwaarde zijn voor het dorp Oostwold qua veiligheid en bereikbaarheid voor scholieren, forensen, mensen die De Gaveborg willen bezoeken, enz. enz.

0

Wat voor wandelroute komt er?

Oostwold kent een leuke wandelroute via de Kerkeweg, Hoendiep Zuidzijde, Lettelberterdijk, ’t Mienscheer en dan, onvermijdelijk, de Hoofdstraat. Dit laatste stuk moet je nu dus over een autoweg lopen. Als de Zonnewal er is, kun je over het wandelpad van de Zonnewal lopen, wat een stuk veiliger is.

Zo kun je lekker wandelen, met de hond lopen of hardlopen langs een leuke, landelijke en veilige route.

(Plaatje is klikbaar)

0

Wat voor effect heeft de Zonnewal op mijn huis- of huurprijs?

Dat is niet te voorspellen, maar het ligt voor de hand dat een huis in Oostwold in elk geval niet minder waard zal worden.

Als je je koophuis wilt verkopen dan is het natuurlijk fantastisch dat er een geluidswal ligt, zodat nieuwe bewoners minder geluidsoverlast zullen ervaren. Ze kunnen in het nieuwe gebied ook wandelen, fietsen of paardrijden. Of natuurlijk lid worden van ECO om elektriciteit af te nemen van de Zonnewal. Het zal zeker geen negatief effect hebben op de waarde van je huis.

Maar je kunt je natuurlijk ook afvragen waarom je eigenlijk nog weg wilt? šŸ™‚

Wat het effect is op de huurprijzen is natuurlijk ook niet te voorspellen, dat is aan de woningcorporatie.

0

Hoeveel geluid houdt de Zonnewal tegen?

Het effect op de geluidsoverlast van de snelweg A7 is uitgebreid gemeten en berekend door een gerenommeerd ingenieursbureau. Hieruit blijkt dat de te verwachten reductie zo’n 10 dB is. Dit betekent, onder gemiddelde omstandigheden, een halvering van het geluid.

Het is lastig om je voor te stellen wat een ‘halvering van geluid’ betekent. Het ingenieursbureau duidt het dan ook aan als een ‘forse reductie’.

De plaatjes hieronder zijn klikbaar om de grote versie te zien.

Huidige geluidscontouren

Current measurements

Geluidscontouren met Zonnewal

Projected values

0

Website realisatie: Bonjour Media